Jørgen Winckler

 

Biografi:

Som mange jo nok vil være bekendt med havde Gustav Winckler en bror der hed Jørgen som også sang. Som sanger stod han altid lidt i skyggen af hans berømte bror, men han har da haft flere store succer. Bedst kendt vel nok ”Svigermor” fra 1960. Lige som Gustav skrev Jørgen også en del sangtekster som han dels selv indspillede, men også til andre sangere. Der i blandt naturligvis Gustav.  Ofte skrev han under pseudonymet Jack Barry.

Jørgen Winckler blev født 8. marts 1920, og er altså Gustavs storebror, og lige som Gustav arbejde han som maler før han begyndte at synge professionelt.

Jørgen begyndte at indspille plader allerede i midten af 50’erne, og fik sit gennembrud med ”Pigen i dalen” som i stilen mindede meget om Gustavs romantiske schlagere fra den tid. Ellers specialiserede Jørgen sig snart i sømands sange og mere tyroler præget musik. Stilarter som Gustav – heldigvis – kun af og til beskæftigede sig med.

Jørgens  eneste rigtigt store hit, og sangen som han er husket for er dog som nævnt ”Svigermor” som han selv skrev den muntre tekst til (Gustav har skrevet musikken). Han sang den i TV i forbindelse med at man kårede ”Danmarks sødeste svigermor”, og snart var sangen en ren landeplage.

Som så mange andre danske sangere blev han slået ud af de hårde tider i midten af 60’erne, hvor folk stort set ikke ville høre andet end engelsk beat musik. Jørgen deler som ofre for tidens ændrede smag skæbne med prominente navne som John Mogensen, Otto Brandenburg, Bent Werther m.fl.

Jørgen slog sig ned som kromand i Jylland, hvor han med stor succes drev flere kroer. Han har tilsyneladende haft samme smittende gode humør og evne til at sprede fest og stemning som Gustav.

Jørgens karriere i show business blev dog for en tid genoptaget, da Bent Werther som var på turne med Gustav pludselig døde. Jørgen meldte sig straks til at hjælpe Gustav ud af den knibe han var havnet i, da der jo var booket over 150 aftaler for Gustav og Bents show. Langt de fleste tog i mod tilbudet om i stedet at få Gustav og Jørgen. Man måtte naturligvis  tillempede jokes og sketches. Jørgen og Bent lignede jo ikke hinanden på ret mange punkter, og megen af humoren gik jo på hvor lille Bent var og hvor stor Gustav var (Hør evt. den live plade der findes med de to). Øjenvidner som har set showet med Jørgen som stand in for Bent beretter dog, at det var forrygende.

Det endte da også med at de to brødre blev hyret til Sans Souci reyven året efter. I denne forbindelse producerede Gustav også et par plader med Jørgen. Men den helt store succes udeblev på den front, så Jørgen vendte tilbage til at være hyggelig krofatter. Det blev der dog også en festlig plade ud af. I 1977 producerede Gustav pladen: Øl, damer & hornmusik – Til fest hos kromanden Jørgen Winckler. Pladen indeholdt 12 festlige tyroler/øl sange til at synge med på. Jørgen havde selv skrevet alle teksterne.

En anden tekst af Jørgens som havde en hvis succes i 1977 var ”Når dit hår bli’r hvidt som sølvet”. Jørgen havde tidligere selv indspillet den, men den skulle altså under behandling af John Mogensen for at blive rigtig kendt.

Efter Gustavs død sang Jørgen sjældent. Han døde selv i 1993. Han efterlod sig hustruen Agnes, og børnene Kate og Tommy.

 

Diskografi